Fornemmelser av fart

Fornemmelser av fart

Motorsporten står sterkt i Skandinavia – og det er din perfekte mulighet til å fange spenningen på to og fire hjul.

Uansett hvor du bor, er det gjennom det meste av året motorsport å se på, og hvert eneste løp er en ny, fartfsylt udfordring for alle med sans for kameraer og kubikk.

En god måte å skape dynamikk og action i motorsportbildene dine er med panorering, hvor din bevegelse av kameraet gir bevegelsessløring i bakgrunnen, mens hovedmotivet ditt blir skarpt.

Kontroll på teknikken

Du får de beste resultatene ved å tilpasse panoreringen til stedet og bilenes hastigher. Her er lukkertidsprioritet til god hjelp, for det lar deg fokusere på valg av lukkertid.

Du lærer lettest å panorere gjennom å begynne med en lukkertid på f.eks. 1/100 eller 1/150 sekund. En så kort lukkertid gir ikke så mye fornemmelse av fart i bildet ditt, men feilprosenten er mindre, jo hurtigere lukkertiden din er.

Still inn autofokus og framføring til kontinuerlig, så du tar mange bilder i strekk, og autofokus sikrer deg skarpe bilder hele tiden. Og så følger du bare bilen rundt i bevegelsen, mens du holder utløseren nede.

Øvelse gjør mester

Etter hvert som du får erfaring, kan du prøve deg på lengre lukkertider. Forbered deg på å måtte prøve mange ganger, før bilen står skarpt, og bakgrunnen slører perfekt.

Plasseringen din er også avgjørende. Ingen kan se hvor fort en bil kjører på et bilde, og her er banens sving til hjelp. Den lavere hastigheten gjør det nemlig enklere å panorere perfekt, samtidig som mange biler har glødende bremser nettop ved banesvingen.

Panorering er ikke bare egnet til motorsport, teknikken kan også gi spennende bilder ved for eksempel sykkelritt og annen idrett.

Som abonnent på Digital FOTO kan du lese artikkelen øverst på siden, hvor du får flere historier og gode tips fra racerbanen.

> Les mer om actionbilder her

Kanskje du er interessert i...