Gode stillbilder i 4K på frammarsj

4K-oppløsningen på video ser bra ut og er på stor frammarsj for tiden. Men kan det egentligt brukes til stillbilder av sport, spør en leser.

Det er mulig å hente ut stillbilder på 8,3 megapiksler fra en 4K-video, og da sitter man med stillbilder i f.eks. jpeg-format.

Resultatet blir imponerende, men det kommer ikke helt opp på nivå med et stillbilde på 24,0 megapiksler, noe kameraene ofte kan levere.

Problemet med å bruke stillbilder fra en 4K-video, er at kameraenes autofokus foreløpig ikke er rask nok til å kunne holde fokus på f.eks. et par fotballspillere i kamp. Det ekskluderer teknologien noe fra bruk i sportssammenheng på nåværende tidspunkt, men vi er sikre på at det nok vil komme.

Velg bildet direkte i kameraet

Til gjengjeld virker det glimrende når det ikke er så store bevegelser fra sted til sted - for eksempel ved kampsport. Det krever ikke like mye av hastigheten på autofokusen til kameraet.

Enkelte nye kameraer lar deg velge frame, eller stillbilde, om man vil, direkte i kameraet.

Har du ikke et kamera med denne funksjonen, så er det også enkelt å hente ut av en video med Photoshop – Du kan se hvordan i denne videoguiden i Fordelssonen.

_Spørsmålet om stillbilder fra video-opptak er et spørsmål fra en leser i Postkassen i magasinet Digital FOTO nummer 13/2016. Her svarer vi også på hva du trenger for å bygge ditt eget fotostudio, om det er copyright på bilder av Eiffeltårnet og hvordan varmedis kan ødelegge bildet ditt.

Som abonnent kan du laste ned Postkassen gratis over._

Kanskje du er interessert i...