iPhone X fra Apple er verdens dyreste smarttelefon

Det er verdens dyreste smarttelefon, men er Apples iPhone X virkelig verdt pengene? Vi har sett litt nærmere på den nye toppmodellen. 

Vår første test av iPhone X

Den nye toppmodellen fra Apple, iPhone X, er akkurat ankommet, og her får du førsteinntrykket vårt av den nye smarttelefonen.

5. november 2017

Vi har gledet oss til å få kloa i den nye toppmodellen fra Apple, og endelig kom den, iPhone X. Her får du førsteinntrykkene våre av denne rå mobiltelefonen.

Det første man legger merke til, er forholdet mellom skjermstørrelsen og størrelsen på selve telefonen. Apple har nemlig klart å lage en telefon som legger seg pent mellom de to vanligste størrelsene.

Det betyr at iPhone X ikke tar så mye mer plass enn en vanlig iPhone 7 eller 8, men har en skjermstørrelse som minner mye om den store Plus-modellen.

Blomst fotografert med Apple iPhone X

Detaljnivået i iPhone X er imponerende, særlig på bilder tatt i dagslys som her. 

© Digital FOTO

Og skjermen på hele 5,8 tommer er, som forventet, lekker, og oppløsningen har aldri vært høyere med hele 458 piksler pr. tomme. 

Men forskjellen på den nye OLED-skjermen og den skjermen vi kjenner fra 7 Plus, er ikke så stor. Faktisk var det mange situasjoner der vi ikke helt kunne se forskjell på dem. 

Til gjengjeld går skjermen helt ut til kanten av telefonen, og vi vendte oss fort til at Home-knappen er blitt borte som et resultat av dette. Du swiper bare opp med fingeren for å komme ut i hovedmenyen.

Les også: 3 grunner til å fotografere med mobilen - og 3 grunner til å la være

I videoen vår kan du se hvordan det er å navigere seg rundt på iPhone X:

iPhone X låses opp med ansiktet ditt

Ansiktsgjenkjenning er en av de største nyhetene, og la oss bare først som sist avsløre at det virkelig fungerer.

Når først du har fått registrert ansiktet ditt, kan du låse opp telefonen ved bare å se på den.

Som regel går det så fort at det neste føles som om du ikke hadde lås på i det hele tatt. I svært utfordrende lys kan det være litt vanskeligere, men du kan alltid bruke den vanlige tallkode-løsningen.

> Les også: Dette kan kameraene i iPhone X og iPhone 8

Nydelige detaljer i iPhone X

Takket være den nye kraftigere prosessoren er det også blitt mulig å filme i slow motion i 1080p (Full HD) med hele 240 bilder pr. sekund. Før måtte du nøye deg med med 720p.

Du kan også bruke ansiktsgjenkjenningen til de nye animojiene, hvor du filmer ansiktet ditt mens du sier en beskjed på maks ti sekunder. Telefonen kan oppfatte rundt 50 muskelbevegelser samtidig og overfører det til 12 av emojienene, som pandaen, hunden, hønen, grisen og roboten.

Det høres ganske barnslig ut, og det er det. Men det er også ganske morsomt og imponerende rent teknisk, og vil sannsynligvis endre hvordan svært mange kommuniserer med hverandre på avstand.

3 gode kameraer i iPhone X

Kameraet – eller rettere sagt kameraene, for det er jo hele tre av dem, er også forbedret.

De to baksidekameraene med 12,0 megapiksler er på henholdsvis 28 mm F1.8 og 56 mm F2.4. Tidligere hadde bare vidvinkelen bildestabilisering. Nå er det integrert i begge to, og vi opplevde stor forskjell ved bruk av tele i greit lys.

> Les også: Slik fungerer mobilenes dobbeltkamera

Svært ofte gir det skarpere bilder. Hvitbalansen er også mer presis enn i vår (12 måneder) gamle 7 Plus.

Bildebrikken er større enn tidligere, og det er det lett å se. Bildene er mye mer detaljerte, så hvis du er opptatt av å levere gode bilder selv med mobilen, er det også et av argumentene for å oppgradere til lovlig dyre iPhone X.

Samtidig bruker de mindre lagringsplass i Apples nye HEIF-bildeformat.

Her får du oversikt over forskjellen på kameraene i Apples iPhone X, iPhone 8 og iPhone 8 Plus.

Portrettfunksjon simulert studiolys i iPhone X

Med iPhone X kan du ta portrettbilder med simulert studiobelysning. Dette bildet er tatt på en svært godt opplyst og helt hvit bakgrunn, og deretter blir det automatisk laget en mørk bakgrunn og svart hvitt. Funksjonen er bare i betaversjon i telefonen, men fungerer utmerket.

© Digital FOTO

Simulert studiobelysning fungerer bra

Det dynamiske området i bildene er overraskende stort, og de nye mulighetene for å ta portrettbilder med simulert studiobelysning er underholdende og gir et godt innblikk i alle de mulighetene som venter rett rundt hjørnet, og som de tradisjonelle kameraprodusentene godt kunne lært litt av.

Det er fortsatt mange funksjoner og muligheter vi har ikke har rukket å teste ennå.

For eksempel har vi ikke hatt mulighet til å teste batteritiden eller å lade telefonen trådløst, men hold øye med magasinet Digital FOTO og Utstyrsguiden her på nettsiden, hvor vi kommer tilbake med en grundig test når vi har hatt med oss iPhone X i lommen, i hånden og i felten over lengre tid.

Hvis du vil optimere din gamle smarttelefon, kan du akkurat nå få 2 utgaver av Digital FOTO samt et lekkert 3 i 1-objektiv levert i postkassen for bare 49 kroner. 

Kanskje du er interessert i...