Fang lyset du ikke kan se

Digitalkameraet kan fange opp både ultrafiolett og infrarødt lys, som ellers ikke er synlig for det blotte øye.

21. desember 2016

Bildebrikken i digitalkameraet ditt kan fange opp bølgelengder som ligger utenfor det vi vanligvis oppfatter som synlig lys.

Dette gjelder både det ultrafiolette lyset, som har en kortere bølgelengde enn det synlige lyset, og det infrarøde lyset, som har en lengre bølgelengde enn det synlige lyset.

Imidlertid er bildebrikken beskyttet med et filter, slik at f.eks. det infrarøde lyset ikke trenger inn og skaper forstyrrelser på bildet.

Surrealistiske bilder

Men det infrarøde lyset kan gi fantastisk flotte og kontrastrike motiver, hvor bladene på trærne ser helt hvite ut og himmelen blir helt mørk.

Fang lyset du ikke kan se

Svart-hvit-fotografering fungerer fint sammen med infrarød fotografering, hvor særlig blader eller nåler på trær vil lyse opp kraftigere.

Det finnes bedrifter som spesialiserer seg på å fjerne dette filteret. Imidlertid gjøres det på bekostning av den opprinnelige funksjonen til kameraet, og så garantien faller bort. Til gjengjeld får du et kamera som er dedikertt til å ta de fantastiske og nesten surrealistiske bildene.

Alternativt kan du kjøpe et eget IR-filter som fjerner det synlige lyset, slik at det nesten bare er infrarødt lys som kommer fram til bildebrikken.

Imidlertid krever denne fototeknikken svært lange lukkerider og stativbruk, selv i strålende solskinn.

I bladet Digital FOTO 1/2017 kan du lese mer om denne fototeknikken, der du fanger lyset du ikke kan se. Tegn et abonnement og les de fem siste utgavene av bladet med én gang på blad-appen Wype

Kanskje du er interessert i...