Ny teknologi gir skarpere bilder uten filter

En ny trend blant produsentene er å fjerne et spesielt filter foran kameraets bildebrikke. Fordelen skal være skarpere bilder, mens ulempen er risiko for stygge mønstre i bildene. Så hva bør du velge?

Bilder fra digitalkameraet skal helst være knivskarpe, og produsentene jobber iherdig med å hente enda flere detaljer ut av motivene. Hittil har det for det meste handlet om høyere oppløsning, noe som gir flere detaljer, men en ny tendens er også å droppe det såkalte anti-alias-filteret foran bildebrikken. Filteret, som også kalles et low pass-filter eller OLPF, slører lyset en tanke før det treffer bildebrikken. Det gjøres for å unngå moiré, som typisk er bølgeformede, fargede mønstre som kan oppstå i spesielle motiver. Det kan f.eks. være der det er gittere eller sømmer i klær.

Moiré kan bare oppstå i skarpe områder av bildet, og ved å sløre lyset en tanke ved hjelp av anti-alias-filteret setter man ned risikoen for at moiré oppstår, men det går også ut over skarpheten. Risikoen for moiré er større på kameraer med lav oppløsning, da gjentagelsen i mønsteret i motivet skal tilsvare gjentagelsen av piksler på bildebrikken.

Kanskje du er interessert i...