Old Man of Storr i Skottland

Landskapsfotografi er mye mer enn bare øyeblikket du trykker ned utløserknappen med landskapet i søkeren. Her får du noen lette begynnertips.

© Shutterstock

Begynnerens guide til flotte landskapsbilder

De fleste har forsøkt å ta bilde av et storslått landskap, men ikke følt at bildet lever opp til det de så med egne øyne. Her er en lett guide til deeg som akkurat har begynt å fotografere landskaper.

4. februar 2020 av Sarah Marie Winter

Landskapsfotografi er en fantastisk sjanger hvis du er ny innnen fotografi, for her er det god tid til å finne den rette vinkelen og finjustere kamerainnstillingene. 

Men hvordan kommer du i gang med å fotografere landskaper? Hvilket objektiv er best, og hvordan får du et interessant bilde hvor landskapet virkelig kommer til sin rett?

Alt det og mer får du svar på under. 

1. Velg riktig brennvidde

Vil du ha et mindre utsnitt av landskapet og unngå forstyrrende elementer som strømmaster, kabler og andre ting som kan skjemme et flott landskap, så er telen det rette objektivet til landskapsbilder.

2. Husk et kamerastativ

Fordelen ved landskaper er at de ikke beveger seg, og derfor kan du med fordel sette kameraet på stativ. 

Da trenger du nemlig ikke bekymre deg om lukkertiden er for langsom til at du kan holde kameraet i ro.

Skog i tåke

Hvis du fotograferer et sted hvor der ikke er mye lys, kan det virkelig lønne seg å ta med seg et kamerastativ. Da trenger du ikke å gå opp i høye ISO-verdier.

© Shutterstock

3. Knips i raw-format

Det er mange gode grunner til å fotografere i raw, men den viktigste er nok at du kan få frem mange flere nyanser i bildet enn hvis du lar kameraet produsere en ferdig jpeg-fil. 

Du velger raw-formatet i kameraets innstillingsmeny.

4. Justér innstillingene

Kamerainnstillingene avhenger naturligvis av hvordan lyset er der du befinner deg, men som utgangspunkt er det smart å velge en blenderåpning på mellom F9 og F11. Det er nemlig her de fleste objektivene tegner skarpest. 

Sett ISO på den laveste verdien, typisk 100, og velg den lukkertiden som sammen med blender og ISO gir et veleksponert bilde. 

Hvis du ikke bruker stativ må du være oppmerksom på at lukkertiden ikke blir lenger enn 1/60 sekund. 

Skjer det, så skru en anelse opp på ISO'en i stedet.

5. Hold øye med lyset

Hus i vannet

Nesten uansett hvordan været er kan du regne med at lyset vil være flottere og mer mildt ved solnedgang. Samtidig får du ofte fine, sarte farger på himmelen.

© Shutterstock

Det er sjelden at de bildene du tar midt på dagen blir de flotteste i bildesamlingen. Da er lyset nemlig skarpt og skyggene harde. Stå i stedet opp tidlig og fotografér rundt soloppgang, eller vent med å gå ut til solnedgang.

6. Sett prikken over i'en i bilderedigeringen

Selv om du kanskje får et riktig så bra bilde under selve fotograferingen, så kan det alltid lønne seg å finpusse bildet i f.eks. Lightroom eller Photoshop, hvor du f.eks. kan øke kontrasten, gjøre detaljene en anelse skarpere eller friske opp fargene litt.

Kanskje du er interessert i...